Naar de Amerikaans/Engelstalige website (ENGLISH) Khan Chess©

10x10 Schaakvarianten


KhanChessNieuws in een notendop!

De standaard KingsLanding van de Yasak gaat van 6 naar 7. De Yasak en Serbest dus vanaf heden spelen met een KingsLanding op 7.

Tevens is in ontwikkeling een Multiplayer variant. Dit is in ontwikkeling en hoop deze nog dit jaar te kunnen publiceren op de website.


De filosofie van KhanChess

The Most Fearsome of them All. Genghis Khan

Als je geschiedenis studeert dan kom je zeer interessante koningen, khan’s, heersers, keizers, profeten en generaals tegen zoals een Richard Leeuwenhart, Julius Ceasar, Alexander de Grote, Genghis Khan, Napoleon Bonaparte, George Washington, koning Saul en koning David. Mannen die regeerden, domineerden en op het slagveld stonden.

Vergelijk deze mannen nou met de koning van het schaakspel. Bij de meeste schaakpartijen komt de koning volgens ons niet eens van de eerste linie. Hij noemt zich koning maar het is eerder een doetje met alle respect. In feite doet zijn dame het echte werk. Zij is het sterkste stuk.

Khan schaken is schaken waarbij de koning niet langer een “sitting duck” is. Niet afhankelijk is van zijn koningin. Dit is schaken waarbij de koning de winst kan binnen slepen. De koning staat natuurlijk centraal bij schaken echter heeft hij geen rol van betekenis.

Wij hebben hem zijn trots terug gegeven. Alles draait nu om de koning. Hij wint of hij sterft. Heb je ooit een pot schaken gespeeld waarbij je met je koning won? Waarschijnlijk niet.

The King Promotes Khan

Dit is schaken waarbij je op het juiste gekozen moment met je koning dwars door de linies van je tegenstander heen gaat om naar de laatste linie op te rukken. Sta je met je koning op de laatste linie en je staat geen schaak dan ben je “Khan” en heb je gewonnen. Waan je zelf voor een ogenblik Julius Ceasar met zijn spreuk Veni, Vidi, Vici. Ik kwam, ik zag, ik overwon. Wat wil je zijn een klassieke koning of een Khan?

 

KhanChess®: Khan pionnen ←↑→↓ & 1 of 2.

Vraag een pion: Wat wil je zijn een hulpeloos pionnetje hopend op promotie (de meeste promoveren nooit) of een pion waar niet mee te sollen valt? Niet langer alleen maar vooruit kunnen maar ook naar links, rechts en naar achteren. Zelf bepalen of je één of twee stappen gaat. De pionnen zijn vanaf nu Khan pionnen. Twee Khan pionnen krijgen een kenmerkend onderscheid hiermee wordt aangegeven dat zij Subedei pionnen zijn. Zij kunnen zelfs achteruit slaan. Khan pionnen kunnen alle richtingen op. Maar wel altijd 1 of 2 stappen.

KhanChess® gebruikt normale schaakstukken.

Start postion for KhanChess using classic Chess Pieces

De andere stukken hebben de eigenschappen zoals bij klassiek schaken. De lopers hebben nog een klein afwijkend iets. Je kunt kiezen voor twee witte lopers, twee zwarte lopers of één witte en één zwarte. Allemaal afhankelijk van je eigen strategie.

Vier schaakvarianten voor het 10x10 bord!

We hebben geprobeerd om met zo min mogelijk veranderingen aan de stukken een totaal andere schaak "gameplay" te creëren. Wij denken dat we hierin geslaagd zijn. Lees eerst de algemene uitleg van het 10 x 10 spel. Van daaruit kun je naar de vier varianten gaan die ook alle vier geheel anders zijn.