Naar de Amerikaans/Engelstalige website (ENGLISH) Khan Chess©

10x10 Schaakvarianten

Schaakvariant 10x10 "Serbest"

Spelregels Schaakvariant 10x10 “Serbest”

Chess Variants 10x10 the Serbest

Bij deze schaak variant is men om beurten aan de beurt. In de eigen beurt kan er één stuk naar wens geplaatst worden óf een stuk naar wens dat al op het bord staat verplaatst. Alle schaak stukken mogen nu wel meteen slaan bij het verplaatsen maar niet bij het droppen. De koning mag in deze variant zelfs als eerste geplaaatst worden. De koning is dus niet perse als laatste aan de beurt en de tegenstander is niet verplicht zijn koning te zetten nadat jij hem gezet hebt. Hij kan jou al (continu) schaak zetten en jij hem nog niet!!  Als je tegenstander je Koning weet af te houden van het promoveren tot Khan dan is de "Tegen Khan" voor jou vaak nog moeilijker te stoppen.

Wit begint met plaatsen nadat zwart de klok ingedrukt heeft.

Kings Landing bij de "Serbest".

De koning mag niet geplaatst worden op de achterste drie linies vanuit je eigen perspectief. Men zegt: "Kings Landing is t/m 7". Je kunt van te voren afspreken de Kings Landing t/m 8 te doen. Wij hebben op linie 8 nog geen "gegarandeerde win" situatie gehad.  Maar let wel op! Bij een Kings Landing op linie 8 kan het ook heel snel gebeurd zijn. Wees dus op je hoede. Linie 9 levert wel een gegarandeerde win situatie op deze kan dus niet gespeeld worden. Wij raden een Kings Landing op 7 aan maar voor zeer snelle schaakpotten één op 8.

Restrictie bij de Kings Landing.

Als je koning geplaatst is mag de tegenstander hem in zijn beurt meteen schaak zetten. Dit mag echter niet tegen de koning aan met een nieuw te plaatsen stuk. Een nieuw te plaatsen stuk mag dus direct schaak geven maar met minimaal één vak tussen dat stuk en de koning. Direct tegen de koning aan "schaak" geven mag wel met een stuk dat al op het bord staat. Het is wel mogelijk dat nieuw te plaatsen stukken tegen je koning aangezet worden. Zolang deze maar geen schaak geven. (Deze restrictie is alleen bij de Serbest)!

Bij deze khan schaak variant kan het dus voorkomen dat het spel al afgelopen is voordat alle stukken geplaatst zijn. Het kan ook voorkomen dat zo'n beetje alle stukken al geslagen zijn en er nog steeds geen koning geplaatst is. Het spel kan zelfs al afgelopen zijn voordat beide spelers hun koning geplaatst hebben (een speler heeft al zijn tijd verbruikt). 

Je bepaalt zelf waar en wanneer je je koning plaatst.

Algemene Spelregels van Khan Schaken.