Naar de Amerikaans/Engelstalige website (ENGLISH) Khan Chess©

10x10 Schaakvarianten

Schaakvariant "YASAK"

Schaak variant de "Yasak" is losjes gebaseerd op de wet van Genghis Khan (de Yasak, dat het verbod of te wel "verboden" betekent).

Bij deze khan schaak variant is men om beurten aan de beurt. In de eigen beurt moet er een stuk naar wens geplaatst worden (behalve de koning). Er worden geen stukken verplaatst of geslagen in deze schaak variant totdat de koningen staan. De koningen worden als laatste gezet!!! Het plaatsen van de stukken mag op het gehele schaak bord. De koning word als laatste geplaatst op een plek waar hij geen schaak staat.

Chess Variant the YASAK

Let op! Wit begint met plaatsen. Dus plaatst ook als eerste zijn koning. Dan zwart. Zwart moet er dus voor zorgen niet continu schaak gezet te gaan worden nadat zijn koning staat.

Let op! Wit begint met plaatsen. Dit geeft zwart het voordeel dat hij als laatste zijn koningin mag plaatsen!

De koning mag bij zijn plaatsing overal behalve de eerste vier linies van de tegenstander geplaatst worden. Men zegt de "Kings Landing" is t/m 6 vanuit je eigen perspectief. Als er een koning geplaatst word mag hij niet schaak staan. (update 21-10-2015 inmiddels overweeg ik wel de standaard KL op 7 te zetten)

Alleen vooraf en met wederzijdse instemming kan de "Kings Landing" t/m 7,  8, 9 of 10 zijn. Tevens kun je afspreken meer tijd te gebruiken. Een KL op 6 wordt geheel anders gespeeld dan een KL 10.

Think different! Think 10x10!

Startpostion after or just befor Kings Landing

De YASAK op het 8x8 bord. Claustrofobisch!

Standaard KingLanding op het 8x8 bord net als bij 10x10 op de 6e.

Algemene Spelregels van Khan Schaken.Vier KhanChess 10x10 schaakvarianten

schaakvariant YASAK (verboden)

100% asymmetrisch! Het gehele schaakbord kan gebruikt worden. Om beurten plaatsen. Geen verplaatsen. Geen stukken slaan. Na de Kings Landings begint het verplaatsen en slaan.

schaakvariant SERBEST (toegestaan)

100% asymmetrisch! Het gehele schaakbord kan gebruikt worden. Direct verplaatsen of een stuk slaan. Maar niet beide. Je slaat een stuk of je verplaatst een stuk. Je weet bovendien nooit wanneer de KingsLanding is!

stratego schaakvariant PERDELI (met afscheiding, gordijn)

100% asymmetrisch maar het plaatsen gebeurt nu slecht op je eigen helft van het schaakbord. Plaats zo snel als je kan. Niet om beurten plaatsen. Je weet niet hoe je tegenstanders opstelling is. Met een trage tegenstander kun je tijd wegkapen van je tegenstander. (tenzij je vooraf hebt bepaald niet op tijd te spelen)

schaakvariant PERDESIZ  (zonder afscheiding, gordijn)

100% asymmetrisch maar het plaatsen gebeurt nu slecht op je eigen helft van het schaakbord. Om beurten plaatsen zonder een "gordijn". Alles is zichtbaar.