Naar de Amerikaans/Engelstalige website (ENGLISH) Khan Chess©

10x10 Schaakvarianten

Perdeli de Stratego schaakvariant

Spelregels Schaakvarianten 10x10  "Perdeli" 

Dit is de khan schaak variant waarbij men de stukken plaatst op de eigen helft van het bord. Men ziet het plaatsen van de stukken niet van elkaar. Net als bij Stratego. In het midden is een afscheiding, "gordijntje" geplaatst. Men plaatst op de eigen helft alle stukken behalve de koning.

Met of zonder pionnen regel.

Je moet van tevoren afspreken of je met of zonder pionnen regel gaat schaken.

Met Pionnenregel

Khan pionnen mogen in de beginstand niet aangrenzend voor elkaar en niet aangrenzend naast elkaar staan. Schuin mag wel. (Ze mogen elkaar dekking geven).

Zonder Pionnenregel

Zonder pionnenregel: laat je fantasie de vrije loop. Nu kan echt alles.

schaakvariant Perdeli stratego schaken

Snelheid wordt beloond!

De speler die als eerste zijn schaak stukken op het bord geplaatst heeft op de koning na en tevreden is met zijn opstelling, drukt de schaak klok in. Hoe sneller je een opstelling neerzet hoe meer tijd je tegenstander verliest.

De tijd loopt. Als de tweede speler nu ook al zijn schaak stukken heeft geplaatst (behalve de koning) en tevreden is met zijn opstelling moet deze speler de "perde" weghalen. Bij stratego haal je ook de afscheiding weg.

Deze speler is nu ook verplicht als eerste zijn koning te plaatsen op zijn eigen helft zonder dat deze schaak staat. Na het plaatsen van zijn koning kan hij de schaak klok indrukken. Nu is speler één weer aan de beurt. Deze speler moet nu ook ergens op zijn eigen helft zijn koning plaatsen zonder dat deze schaak staat. Na het plaatsen drukt hij de klok weer in. Na het plaatsen van de laatste koning kan er ge-khan-schaakt worden.

O jee. Niemand drukt de klok in.

Mocht je in een situatie terechtkomen dat beide spelers wel klaar zijn met hun opstelling en beide tevreden over hun opstelling (communiceren met elkaar maar niet over je opstelling natuurlijk) maar allebei niet willen drukken dan moet zwart als eerste de klok voor wit indrukken. Wit haalt de afscheiding weg en zet zijn koning. Het schaakspel is begonnen.

Algemene Spelregels van Khan Schaken.